Бойові дії УПА проти Німецьких та Радянських каральних військ

 

Бойові дії УПА проти Німецьких та Радянських каральних військ


100 найбільш переможних битв УПА з Німецькими каральними військами

З літа 1942 року почалося масове створення відділів самооборони в населених пунктах, котрі ліквідували німецьку жандармерію, поліцію та захищали мирне населення від карателів. У вересні 1942 року Провід ОУН(Б) прийняв рішення про організацію більш мобільних збройних відділів, розмірами сотень для допомоги місцевим сільським боївкам (СКБ).

Протягом жовтня 1942 року першу сотню УПА організував референт Крайового проводу ОУН Сергій Качинський-Остап в Кивинському повіті на Берестейщині. У листопаді 1942 року другу сотню УПА організував поручник Іван Перегійняк (Кавбешко) поблизу Луцька. У грудні 1942 року організували сотні УПА: хорунжий Ярема в районі Колки-Степань, Ворон в Пустомитських лісах і Крук на Крем'янеччині, Тернопільщина. Усі сотні перейшли під безпосереднє командування поручника Василя Івахіва (Роса, Сонар, Сом). У грудні 1942 року усі сотні ОУН(Б) одержали назву: Українська Повстанська Армія (УПА).

У вересні 1942 року боївка ОУН(Б) під командуванням Сергія Качинського-Остап ліквідувала станицю жандармів у с.Піддубці, р-н Луцька.

07 лютого 1943 - сотня УПА під командуванням Довбешка-Коробка провела наступ на загін жандармерії у м.Володимирець. Містечко повністю визволено від ворога, здобуто 20 одиниць вогнепальної зброї, 65 ковдр, амуніцію та інші речі. Втрати ворога: 7 вбитих, включно з командиром жандармерії інші розбіглися. Втрати УПА: 1 вбитий і 2 ранених.

22 лютого 1943 на лагер УПА біля Висоцька напали дві німецькі роти. Відділ УПА вступив у важкий бій, після прибуття допомоги німцям чисельністю 350 осіб відділ відступив у ліс. Втрати німців: 20 вбитих; втрати УПА: 2 вбитих, включно із к-ром Коробкою.

З лютого 1943 розпочинаються широкомасштабні бойові дії на Поліссі з метою усунути німецьку адміністрацію і очистити широкі терени для створення "повстанських республік".

10 березня сотня УПА провела успішний наступ на укріплені позиції німців в с.Оржеві, де знаходились також склади зброї. Втрати німців: 60 вбитих і ранених; втрати УПА: 4 вбитих, к-р Остап (Сергій Качинський), що особисто керував боєм. Здобуто величезну кількість зброї і військової амуніції, котру успішно передано тиловим структурам УПА.

20 березня відділ УПА розгромив лагер полонених в Луцьку і усіх заарештованих звільнив.

Протягом березня організовано багато постійно діючих станиць УПА по селах Луччини і Ковельщини.

28 березня німці, чисельністю 1500 осіб, напали на сотню УПА, що квартирувала у м.Людвиполі. Розгорівся довготривалий, жорстокий бій. Підоспілі частини СС незмогли захопити укріплені позиції УПА і відступили до Костополя. Втрати ворога: 58 вбитих і ранених, 5 знищених автомашин; втрати УПА: 10 вбитих і ранених.

29 березня відділ УПА розбив табір полонених в Ковелі і тюрму. Визволено багато полонених.

Під кінець березня на Кременеччині майже всі села опинились під контролем УПА. Німецькі загони сидять постійно в Кременці і тільки в день роблять вилазки у навколишні села силами багаточисельних підрозділів.

Березень-квітень 1943 УПА в боях з німцями займає міста й містечка та звільняє полонених місцевих жителів із тюрем: Володимирець, Степань, Топоровиці, Людвипіль, Деражне, Олика, Цумань, Горохів та інші. Захоплено багато зброї і військової амуніції.

Березень-квітень 1943 відділи УПА в більших містах Волині і Полісся розбили в'язниці і звільнили в'язнів: Крем'янець, Дубно, Ковель, Луцьк, Рівне, Ківерці. Захоплено багато зброї і військової амуніції.

02-04 квітня загін УПА опанував м.Горохів. Опановано банк, пошту, тюрму і звільнено політичних в'язнів. Здобуто багато зброї і військової амуніції.

У на 03-04 квітня відділ УПА розбив карний лагер на Горохівщині. В'язнів звільнено.

04 квітня німці в силі 300 осіб напали на с.Постійно. Багато хат спалили, господарства пограбували. При відступі німців із села невеликий загін УПА організував добре сплановану засідку. Результатом короткого бою була повна поразка німців. Втрати ворога: 50 вбитих і ранених; втрати УПА 3 ранених. Здобуто: 2 важкі кулемети, радіостанцію, 2 фіри амуніції, польову аптеку.

З 12 на 13 квітня відділ УПА наскочив на укріплені позиції ворга в м.Цумань. Німців розгромлено, звільнено полонених, здобуто зброю, коні та іншу військову амуніцію. Втрати ворога: 20 вбитих і 15 ранених - решта втекла. Втрати УПА: 0.

В квітні на Володимирщині спалено майже всі держгоспи, переіменовані німцями на т.зв. лігеншафти. Це були маєтки колишніх куркулів, знаціоналізовані большевиками та захоплені німцями, де рабською працею працювало місцеве населення. Довший час після цього люди отримали можливість працювати на власних полях і годувати тільки себе.

17 квітня біля с.Борщівки відділ УПА організував засідку на німецький моторизований загін. Втрати ворога: 16 вбитих. Втрати УПА: 1 вбитий і 3 ранених.

З 21 на 22 квітня організовано військову операцію силами двох сотень УПА по визволенню Іванової Долини, Костопильщина. Позиції ворога були добре укріплені, а підрозділи багато чисельні. Знищено адміністративні будинки каральних підрозділів окупанта, зірвано два залізничних мости, здобуто багато зброї, військової амуніції і 1 тону вибухівки. Втрати ворога: 250 вбитих, 150 ранених і полонених. Втрати УПА: 4 вбитих і 3 ранених.

Кінець квітня 1943 на терені Остріг, Крем'янець, Шумськ відбуваються великі бої підрозділів УПА-Пінвніч та УПА-Захід із німецькою дивізією, котра складалася із двох армійських полків Вермахту, полку СС, полку жандармерії та полку козаків, завербованих німцями з полонених Червоної Армії. Після кількаденних боїв дивізію розбито. Армійські частини з неохотою вступали в бій і швидко розпорошились. Найбільші втрати німців біля населених пунктів: Верба - 120 вбитих, Шумське - 29 вбитих, Остріг - 32, Мізоч 11...

09 травня німці силою 400 осіб напали на село Яполоть, Костопільщина, грабуючи людей. УПА силою двох сотень окружив німців з трьох сторін. Розгорівся шестигодинний важкий бій. Втрати німців: 80 вбитих і ранених; втрати УПА: 0

14 травня німці окружили с.Любашу, Костопіль з наміром спалити хати, а мешканців розстріляти. Несподівано наскочили два рої УПА, котрі в короткому бою розігнали німаків. Знищено 11 авт, 35 німців, здобуто 2 скрині гранат.

В травні 1943 року на шляху Ковель - Берестя-Литовське в засідку сотні УПА потрапив шеф гітлерівського СА Віктор Люце із штабом і великим загоном охорони. Один із представників найвищого командного складу Німеччини разом із своїм штабом знищений.

В травні 1943 Головна Команда УПА-Північ вілправила відділ УПА у тримісячний рейд по Житомирщині і західній Київщині. За час рейду відділ провів 15 успішних боїв з німецькими поліційними частинами і більшовицькими грабіжницькими групами. Цей відділ знищив німецьку поліційну школу коло Житомира з залогою 260 поліцаїв, а недалеко с.Устинівка, Потиївського р-ну, 25 липня розбив німецький військовий підрозділ, що був спеціально відправлений на розгром спецвідділу УПА. З німецького боку було понад сто вбитих, ранених і полонених. У селі Камінка, Ярунського р-ну, було розбито більшовицьку диверсійну групу, що грабувала селян і вже стала причиною багатьох відплатних німецьких акцій на селянах. Диверсійна група котрозвідки ЧА в паніці втікла залишаючи на полі бою 66 вбитих та багато поранених.

В травні 1943 у великому бою біля Дружкополя на Горохівщині повністю розбито великий загін СС, Знищено 56 німців і 140 фольксдойчів, ранених 200.

В травні 1943 в бою в Пилипичах на Володимирщині вбито 96 німців.

В травні 1943 УПА під стягом С.Бандери очистила від німців територію площею 2000 кв.км. на Волині. А місто Колки стало столицею повстанської Колківської республіки.

В червні 1943 цілком очищено від німців Горохівщину і Деражнянщину.

20-25 червня 1943 захоплено містечка Любитів і Дивин на Поліссі. Залоги знищено, зброю і боєприпаси забрано.

19 серпня 1943 року здійснено наступ на м.Камінь Каширський. В акції брали участь: курінь Назара-Криги, сотня Лисого та сотня Кубіка. Добре спланована акція розпочалась рано вранці і завершилася о 17 годині. Протягом дня очищено від ворога усе місто. Втрати ворога: 120 вбитих (польські поліцаї та солдати вермахту). Втрати УПА: 2 ранених. Здобуто багато зброї і військової амуніції.

21 серпня 1943 відділ УПА знищив над рікою Іквою Манилівського р-ну на Рівненщині загін німців. Втрати ворога: 60 солдат.

25 серпня 1943 азербайджанський відділ УПА розгромив німців у Гощанському районі на Волині.

27 вересня 1943 на Долинщині німці здійснюють великий напад на вишкільний табів УПА. Триденні бої розгортаються на широкому терені наслідком яких є перемога відділів УПА. Вбито німці близько 350 солдатів. Основні ворожі втрати були, коли їх військовий підрозділ попав в пастку в урочищі. Тоді загинуло біля 200 німецьких солдат. Втрати УПА: 35 вбитих.

В жовтні 1943 рейдуюча група УПА в кількості 6 сотень по Житомирщині, Київщині, Вінничині і Кіровоградщині зводить цілий ряд важких і великих боїв із німецькими і румунськими військами. Найбільші бої і величезні втрати у ворога: 15.10.1943 - біля с.Могилівка, на шляху Зв'ягель-Коростень, 17.10.1943 - в містечку Бараші, 20.10.1943 в с.В'язовець, Пулинського р-ну та інші.

03 жовтня 1943 відділ УПА опановує станиці німецької поліції в Литині (Вінничина), визволяє в'язнів, здобуває 300 одиниць вогнепальної зброї. Завдяки УПА все збіжжя залишилося в руках населення і люди почали трошки краще жити.

05 жовтня 1943 курінь УПА захопив місто Козин на Рівненщині. Знищено ворожий гарнізон, спалено тюрму, звільнено близько сотні в'язнів, здобуто зброю, продовольство, медикаменти.

08 жовтня 1943 сотня УПА провела переможний бій із ворогом біля м.Володимирець. Ворог втратив кілька десятків убитими. Здобуто велику кількість зброї і навіть один справний танк.

09 квітня 1944 в с.Лукавець, Сторожинецького р-ну на Буковинщині, знищено окупаційну залогу і всі харчі роздано людям.

В квітні 1944 проведено визвольні акції на інших теренах Буковинщини: в селах Багна, Міліїв, Каратчів, Чорноус, Вилавче і інші.







100 найбільш переможних битв УПА з Радянськими каральними військами 
 (НКВД, СМЕРШ)

10 грудня 1944 - сотня "Гайдамаки", під к-ою Ясьміна ліквідувала в бою з військами НКВД, котрі грабували людей, біля с.Тростянець, р-н Долини, Івано-Франківськ, 98 ворогів (убитими і раненими), при втраті 7 убитих і 4 ранених повстанців


В першій половині грудня спецвідділ УПА повністю захопив летовище в Скнилові біля Львова де на той час знаходились 5 літаків та великий склад військової амуніції.


20 грудня сотня "Змії" провела визвольну акцію у райцентрі Товмач, Івано-Франківськ, де звільнено в'язнів із тюрми НКВД та людей підготовлених до висилання у Сибір, вбито 60 більшовиків та зруйновано будинки де знаходились каральні служби. Захоплено багато зброї і амуніції, котру передано тиловим підрозділам УПА.


28 грудня відбувся жорстокий бій біля с.Кореличі, р-н Перемишляни, Львівщина між сотнею "Полтавці" і 2 батальйонами НКВД. Втрати НКВД: 300 вбитих, 90 ранених, 1 танк; втрати УПА: 22 вбитих і 11 ранених.


У грудні спецвідділи УПА здобули біля Тернополя 3 транспортні поїзди із різноманітною зброєю і військовою амуніцією, котру успішно передали тиловим підрозділам вищого командного складу УПА. Це на довгі роки забезпечувало відділи УПА Східної Галичини необхідною зброєю та військовою амуніцією.


30 грудня однією з найбільших перемог УПА була битва за Космач, Коломийщина, Івано-Франківськ, де були звільнені люди із тюрми та роздано людям награбоване майно. У 12 годинному бою брали участь 3 курені УПА під командою майора Козака, к-р ТВ 21 "Гуцульщина". Втрати НКВД: 500 бійців та старшин і кілька гармат; втрати УПА: 12 вбитих і 18 ранених. Захоплено багато зброї і військової амуніції.


Продовж місяця грудня підрозділи УПА вели важкі бої із 127 полком НКВД між Жмеринкою, Вінницької обл. і Кам'янець-Подільськом, Хмельницької обл.


03 січня 1945 - підсилена рота енкаведистів, що поверталась із грабунків навколишніх сіл, потрапила на шляху Товмач-Париці, Івано-Франківськ в засідку сотні УПА к-ра Чорноти і втратила 70 забитих, а УПА - 4.


06 січня 1945 курінь к-ра Різуна наскочив на більшевицьку базу в с.Рип'янці, біля Чорного Лісу, яку знищено, а людей із в'язниць відпущено по домах. Більшовики втратили 120 вбитими, а решта в паніці втекла до Калуша. Захоплено багато зброї і амуніції.


09 січня курінь "Зубри" - УПА здобув велику перемогу над радянськими каральними військами біля с.Горожанка Велика, Дрогобиччина. Радянські втрати: 304 убитих, 30 ранених, 11 знищених автомашин та 2 легкі танки разом із к-ром батальйону майором НКВД. Втрати УПА: 30 вбитих і ранених. Захоплено багато зброї і амунції.


20 січня "Березівська сотня" із курення "Карпатський" к-ра Юрка зробила засідку на більшовиків на шляху Космач-Яблонів, Гуцульщина, в якій знищено близько 100 ворогів із майором МГБ, при втраті 3 вбитих бійців УПА.


30 січня курені "Гайдамаки" і "Гуцульський" в бою навколо Космача, р-н Яблонів, Гуцульщина вбили 140 енкаведистів, втративши 14 полеглих і 17 ранених.


В кінці січня курені к-рів Благого і Прута з ТВ "Чорний Ліс" вели важкі бої з московськими карателями в с.Глибоке, р-н Богородчани, Івано-Франківськ, в яких ворог втратив 150 забитих і 150 ранених. Власні втрати: 12 забитих і 20 ранених.


04 лютого курінь "Сивуля", під к-ов сотника Іскри, провів важкий бій з батальйоном НКВД у Парищанському Лісі, р-н Ланчин, Івано-Франківськ. Втрати НКВД: 50 вбитих і 55 ранених; втрати УПА: 41 вбитий і 25 ранених.


06 лютого курінь к-ра Бистрого повністю знищив більшовицьку базу в с.Бариші, р-н Бучач, Тернопільщина. З гарнізону чисельністю 200 осіб врятувались одиниці.


10 лютого курінь "Перемога" під к-ою Недобитого, розгромив біля присілка Сеньківський, р-н Жаб'є, Гуцульщина, банду наступаючих більшовиків, знищивши 140 і ранивши 60 осіб. Втрати УПА: 7 вбитих і 9 ранених.


14 лютого відділи УПА наскочили на батальйон НКВД, який проводив зачистку в сс.Братишів і Нижанківці, р-н Томашівці, Івано-Франківська обл. і ліквідували близько 80 бандитів, разом з їхнім командиром капітаном НКВД. Втрати УПА: близько 15 забитих і ранених.


16 лютого відбувся великий багатогодинний бій в с.Гербуртів, р-н Рогатин, з гарнізонами НКВД із Рогатина, Букачівців і Бурштина. Втрати НКВД: 69 вбитих і 35 ранених; втрати УПА: 5 вбитих.


20 лютого війська НКВД великими силами та методами відкритого бою напали на с.Космач, р-н Яблонів, де квартирували сотні УПА "Чорногора" і "Сурма". Наступ успішно відбито із великими втратами для ворога: 140 вбитих і 50 ранених. Втрати УПА: 14 вбитих і 17 ранених.


22 лютого сапери УПА підірвали поїзд в с.Голинь, р-н Калуш із 1500 некаведистами і великою кількістю зброї та військової амуніції. Ворог втратив близько 150 вбитих і ранених. УПА без втрат захопили багато зброї і амуніції котру передали у служби постачання УПА-"Захід".


24 лютого 5 сотнеь УПА провели акцію ліквідації більшовицької бази в с.Збору, р-н Долина, Івано-Франківськ. Ворог втратив 90 вбитих і ранених, а повстанці втратили 1 убитого. Захоплено багато зброї і амуніції.


13 березня відділи УПА, ОУН та Служби Безпеки (СБ), під к-ою пор.Прута організували засідку на 2 роти енкаведистів, котрі проводили каральні акції проти селян під виглядом фальшивих підрозділів УПА в селах Стрийського району. Втрати НКВД: 170 вбитих і 60 ранених. Загинув 1 воїн УПА.


14 березня курінь к-ра Бистрого провів багатогодинний бій біля с.Худиївці, р-н Мельниця-Подільська, Тернопільщина. Втрати ворога: 80 вбитих, в тому числі 16 офіцерів; втрати УПА: 5 вбитих і 8 ранених.


15 березня курінь к-ра Бистрого розбив біля с.Германівка, р-н Мельниця-Подільська, Тернопільщина, над Дністром, наступ більшовиків, знищивши 70 ворогів та поранивши 150.


21 березня сотня к-ра Перемоги із куреня "Галайда" прийняла нерівний, героїчний бій із 6000-им військом НКВД та фронтового СМЕРШ біля с.Верини, р-н Куликів, на північ від Львова. Втрати НКВД і СМЕРШ: 470 вбитих, в тому числі 38 офіцерів включно із 2 полковниками і 4 майорами. Втрати УПА: 40 вбитих і 17 ранених. Незважаючи на 35-кратну перевагу 110 повстанців із усіма раненими прорвалися із оточення.


21 березня сотня "Сірі Вовки" з куреня к-ра Бистрого ліквідувала роту карателів в лісі біля с.Цигани, р-н Скала Подільська, недалеко р.Збруч, Тернопільщина, котрі планували проведення зачисток у навколишніх селах. Втрати терористів: 70 вбитих і 40 полонених. Втрати УПА: 0.


21-22 березня сотня к-ра Веселого-Свистеля вела важкі бої з чекістами з дивізії "Червона Мітла", біля с.Струбовиська та г.Прислуп, Лемківщина, Польща. Втрати чекістів: 87 вбитих і 150 ранених; втрати УПА: 14 вбитих. Захоплено багато зброї і амуніції.


22 березня відбувся великий бій між сс.Лесівка і Саджава, в Чорному Лісі, де курінь "Месники" під к-ою Благого ліквідував 180 карателів. Втрати УПА: 75 вбитих і ранених. Захоплено багато зброї і амуніції.


23 березня відділи УПА наскочили на базу в с.Яселко, повіт Сянік, Лемківщина, Польща і знищили там великий відділ польських прикордонників, які періодично грабували довколишні українські села жорстоко знущаючись із селян. Вбито 72 бандитів, при втраті 3 ранених повстанців.


24-25 березня курінь "Підкарпатський" під к-ою Прута звів бій з військами НКВД біля сс.Тростянець Майдан Присліп, р-н Стрий, Львівщина. Втрати НКВД: 160 вбитих; втрати УПА: 3 вбитих.


25 березня сотня "Рубачі" к-ра Гамалії провела бої з 2 ротами НКВД в с.Городище, р-н Великий Глибочок біля Тернополя. Втрати НКВД: 50 вбитих і 43 ранених; втрати УПА: 1 ранений.


07 квітня курінь "Скажені Підкарпатці" к-ра Прута розбив у с.Посіч, під Чорним Лісом, спецвідділ НКВД. Втрати НКВД: 60 вбитих; втрати УПА: 2 вбитих і 2 ранених. Захоплено багато зброї і військової амуніції.


07 квітня у лісі Запуст, біля Богородчан, у бою із оперативним підрозділом УПА війська НКВД втратили близько 280 вбитих і ранених. Втрати УПА: 50 повстанців вбиті, в тому числі і командир Благий, 25 - ранені.


14 квітня полк НКВД проводив облаву на села Братишів і Нижнів, Івано-Франківськ. Відділи УПА стали в обороні населення і в бою ліквідували близько 60 енкаведистів, включно з к-ром батальйону НКВД.


15 квітня сотня "Лісовики" к-ра Крука провела переможний бій з переважаючими каральними військами в лісах між сс.Сільце і Діброва, р-н Підгайці, Тернопільщина. Ворог втратив: 170 вбитих і 200 ранених. Втрати УПА: 60 вбитих і ранених. Захоплено багато зброї і військової амуніції.


28 квітня відділи УПА організували вдалу засідку між сс.Тишиця і Воля Радванецька, р-н Радехів на великий підрозділ каральних віськ. Втрати карателів: 200 вбитих і 100 ранених; втрати УПА: 5 вбитих і 10 ранених. Захоплено багато зброї і військової амуніції.


29 квітня відбувся успішний бій з полком НКВД на Крем'янеччині, Тернопільщина, в якому ліквідовано близько 200 ворогів, в тому числі майора, 2 капітанів і 2 лейтенантів. Втрати УПА: 40 вбитих і ранених. Захоплено багато зброї і військової амуніції.


В другій половині квітня, біля с.Колоколин, р-н Рогатин, північна Івано-Франківщина, ліквідовано 56 оперативних працівників обласного слідчого управління НКВД, між ними майора обласного слідчого управління та 6 інших офіцерів. Відділ втратив 6 повстанців.


Впродовж квітня здобуті у ворога засоби ППО знищили в р-ні Дубно 6 ворожих літаків, котрі використовувались в операціях проти підрозділів УПА. На шляху Дубно-Шумськ знищено 5 танків.


У другій половині квітня, між сс.Стрільбичі і Биличі, р-н Ст.Самбір, Дрогобиччина, повстанці організували засідку, в яку потрапило 8 транспортних засобів з різними визначними республіканськими, обласними і районними урядовцями колоніального режиму. У запеклому бою ліквідовано усіх 34 чиновники.


07 травня відбулися запеклі бої між куренем к-ра Бистрого і 282-им полком НКВД та чортківським "істрєбітєльним батальоном", котрий проводив операції під виглядом фальшивого УПА. Бій відбувся у лісі біля с.Сосулівки, р-н Чортків, на т.зв.Качуровій Горі, в південній Тернопільщині. Втрати терористів: близько 100 вбитих і ранених; втрати УПА: 5 вбитих, але між ними к-ра ТВ "Серет 2" Крука і 10 ранених. Захоплено багато зброї і військової амуніції.


10 травня полк НКВД наскочив на 2-ва рої із сотні "Бурлаки" у с.Остальці, р-н Микулинці, Тернопільщина. У завзятому бою ворог втратив 85 вбитих і 50 ранених, а УПА - 16 поляглих. Захоплено багато зброї і військової амуніції.


Від 7 по 15 червня рейдуючий відділ УПА з Холодного Яру аж до передмість Кременчука про перманентні жорстокі бої із ротою каральних спецвійськ НКВД. Рота НКВД була повністю знищина, із 130 чоловік залишилось декілька живих.


Очевидною перемогою УПА над каральними російськими військами був наскок сотні к-ра Чорноти з куреня Грегота на гарнізон МГБ у с.Гринівці, р-н Богородчани, Івано-Франківськ. Втрати карателів: 87 бандитів. Втрати УПА: 0.


20-21 липня відбулася велика акція УПА по ліквідації військового гарнізону у с.Борівниця, п-т Бірча, на Сяниччині. Ворожі втрати: 200 вбитих і ранених. Втрати УПА: 7 вбитих і 9 ранених.


У другій половині липня, відділ УПА організував засідку в с.Ніновичі, п-т Ляшки, на Ярославщині, Польща, в яку в'їхала колона авт польського війська. Ворожі втрати: 55 вбитих, в тому числі к-р полку майор, 2 капітани, 11 інших старшин і 80 ранених. Втрати УПА: 1 вбитий і 2 ранених.


22 липня 1945 - 4 сотні УПА провели битву з полком НКВД біля сіл Саджава і Глибівка, на Івано-Франківщині. Втрати НКВД: 150 вбитих і 180 ранених; втрати УПА: 20 вбитих і ранених.


25 липня 5 сотень УПА розбили роту НКВД в Кінчацькому Лісі. Втрати НКВД: 50 вбитих, а решта ранені і полонені. Після перегрупування сотень УПА і переходу на інші позиції, на котрі випадково наскочили значні сили НКВД зав'язався короткий бій. В результаті чого повністю розгромлено війська НКВД. Втрати НКВД: 80 вбитих і ранених; втрати УПА; 3 вбитих і 4 ранених. Захоплено багато зброї і військової амуніції.


07 серпня відділ к-ра Хмари знищив біля Гринова, Гуцульщина, спецвідділ НКВД силою однієї роти. Втрати НКВД: 140 вбитих і ранених; втрати УПА: 0.


16 серпня більшовистський каральний батальйон наскочив на укріплені позиції 2 сотень УПА у лісі, р-н Товмач, Івано-Франківщина. Втрати більшовиків: 80 вбитих і 100 ранених; втрати УПА: 3 вбитих і 1 раненого. Захоплено багато зброї і військової амуніції.


27 серпня відділи УПА вступили в бій з військами НКВД біля с.Кінчаки Старі, р-н Єзупіль, Івано-Франківщина. Втрати НКВД: 100 вбитих і 100 ранених.


27 серпня 3 сотні УПА та спецвідділ СБ під к-ою сотника Чорного провели бій з "отрядом по борьбє с бандітізмом" чисельністю 600 осіб, котрий довший час тероризував місцеве населення бувши переодітим у форму УПА. Втрати бандитів: 120 вбитих, 150 ранених і 20 полонених. Втрати УПА: 0.


31 серпня відділи ОУН і УПА святкували Свято Зброї біля с.Арламрва, р-н Добромиль, Дрогобиччина. На зібрання наскочили більшовики із Добромиля, але з добре укріплених позицій наступ відкинуто і завдано ворогові важких втрат: 83 забитих і 120 поранених. Відділами УПА-ОУН командував Зміюка-Андрієнко.


02 вересня більшовики намагалися оточити і знищити сотню "Галайда 1" під к-ою Перемоги у лісі біля с.Камінські, р-н Магерів, Львівщина. Але сотня вдало маневруючи і вступаючи у жорстокі бої завдала ворогові тяжких втрат. Втрати більшовиків: 100 вбитих і 150 ранених. Втрати УПА: 8 вбитих і 30 ранених.


06 вересня відбувся вдалий наскок відділу к-ра Бурлаки в с.Тисова, Перемищина, на ткрористичний відділ ВП (Войско Польське), котрий довший час знущався над жителями українських сіл. Ворожі втрати: 71 вбитий і ранений, в тому числі 1 капітан і 2 молодших офіцерів.


10 вересня сотня УПА в с.Жогатин, п-т Бірча, Перемищина провела бій із ВП. Втрати ВП: 45 вбитих включно із капітаном і 2 молодшими офіцерами та 50 ранені; втрати УПА: 2 вбиті і 6 ранені.


До великих повстанських акцій зараховуємо також наступ відділів УПА і польського збройного антикомуністичного підпілля на Бірчу, 22 жовтня, під к-ою Прута. Польські та московські каральні війська втратили понад 150 вбитих і близько 200 ранених та 9 полонених.


Також 22 жовтня відділ к-ра Громенка провів наступ бандитську базу - Кузьмину, Перемищина. Ворог втратив: 90 вбитих і понад 100 ранених. Втрати УПА: 4 вбиті і 9 ранених.


15 листопада 3 сотні УПА (Явора, Сапера, Вовка) провели добре підготовлену акцію на більшовицьку каральну базу в Перегінському р-ні, над р.Лімницею, на захід від Івано-Франківська, під час якої ліквідовано 65 горлорізів. Втрати УПА: 0.


26 листопада чота УПА попала в засідку в лісі між селами Сурмачівка і Старе Село, п-т Любачів, Польща, великим відділо ВП. Чота УПА спритно маневруючи завдала важких втрат ворогові. Втрати ВП: 60 поляків вбитих, в тому числі майора і капітана і 40 ранених. Втрати УПА: 1 вбитий і 5 ранених.


30 листопада курінь "Бескид" к-ра Довбуша ліквідував у м.Делятин і на г.Синяк, недалеко Надвірної, Івано-Франківщина 50 енкаведистів і знищив 20 авто. Втрати УПА: 10 вбитих і ранених.


13 грудня сотня "Хорти" к-ра Бея і чота з сотні "Опришки" зробили засідку на великий відділ НКВД, що прямував до с.Церківка, р-н Болехів, Івано-Франківщина проводити каральну акцію над селянами. Втрати НКВД: 200 вбитих, між ними майор і 2 капітани та 47 ранених. Втрати УПА: 18 вбитих і 6 ранених.


17 грудня біля хутора Травнисте, с.Поляна, р-н Янів, Львівщина 300 більшовиків зіткнулися із 6 бійцями спецпідрозділу СБ. Бійці спецпідрозділу прийняли нерівний бій і в наслідок відмінних маневрів та правильно вибраної стратегії бою ліквідували 150 осіб противника. Усі бійці загинули героїчною смертю.


21 грудня курінь "Дзвони" під к-ою сот.В.Чав'яка-Чорноти виконав знамениту військову операцію проти 300 загону більшовиків над с.Завій, р-н Перегінське, Гуцульщина під час якої повністю знищено даний військовий підрозділ ворога. Втрати УПА: 0.


29 грудня 2 сотні УПА провели бій с.Новосільці, Перемищина, Польща з відділом ВП. Втрати ВП: 60 вбитих і понад 40 ранених; втрати УПА: 1 ранений.


23 січня 1946 року курінь "Дзвони" звів бій з большевиками між сс.Красне і Хмелівка в Чорному Лісі, в якому ворог втратив 50 вбитих і 30 ранених. Втрати УПА: 15 вбитих.


6 і 7 січня 1946 року відділи УПА під к-ою полк.Коника провели третій великий наступ на Бірчу, в південній Перемищині. Ворог втратив 70 вбитих і 150 ранених,. Втрати УПА: 23 вбитих, в тому числі полк.Коник і сот.Орський, та 22 ранених.


24 січня 1946 року відділ к-ра Хріна наскочив у с.Мокре, п-т Сянік, на Лемківщині, на польську банду, яка грабувала та знущалася з українського населення. Із 120 бандитів вбито або поранено 80; втрати УПА: 2 вбитих.


7 лютого відділ УПА з курення "Дружинники" зорганізував засідку на шляху Львів-Рівне, під Бродами і розгромив колону авт головного штабу НКВД УССР, які їхали з Києва, знищивши полк.Крижанівського та численних високих старшин та десятки конвоїрів.


28 лютого відбувся інтенсивний бій в с.Ліски, р-н Белз, на північ від Львова, де відділ "Вовки 3" знищив 150 росіян і поранив 150. Втрати УПА: 40 вбитих із командирами Крапкою і Галайдою. Зачистку проводив полк спецпризначення НКВД.


В кінці лютого сотня к-ра Чорного наскочила на чисельний каральний підрозділ більшовиків у с.Гирботів, р-н Більшівця, Івано-Франківськ. Втрати ворога: 60 вбитих і ранених; втрати УПА: 0.


8 березня відділ УПА провів бойову акцію на м.Любачів, п-т Томашів, на Закерзонні, в якій вбито 55 ворогів, між ними підполковника, капітана і 4 поручників із штабу ВП та 70 поранено.


У другій половині березня відбувся трагічний, але завзятий бій в лісі біля с.Дітківці, р-н Великий Глибочок, на Тернопільщині, де 300 більшовиків окружили групу повстанців із сотенним к-ром Гордієнком. Всі 17 народних месників загинули, але знищили 70 ворогів і ранели 90.


19 березня відділ УПА к-ра Гуцула і відділ СБ ОУН в Любачівськім п-ті знищили 80 чоловік ВП і поїзд із військовою технікою для каральних підрозділів. Втрати УПА: 1.


20 березня сотні к-рів Хріна і Мирона виконали наступ на польську військову базу ВП в західній Лемківщині, недалеко м.Кросна. Втрати ворога: 24 вбито, 3 ранено, 79 взято в полон, в тому числі 12 старшин і 32 підстаршин. Втрати УПА: 5 ранено.


30 березня відбувся великий бій між сотнями Хріна і Мирона з 32-им полком ВП у сс.Середнє Велике і Лукове, п-т Сянік, на Лемківщині. Ворог втратив 80 вбитих, 120 ранених, 5 полонених. Втрати УПА: 7 вбитих і 12 ранених.


8-15 квітня полк НКВД провів ряд боїв з повстанцями і групами ОУН у р-ні Лопатин, на Львівщині. Ворог втратив: 58 вбитих і 82 ранених. Втрати ОУН-УПА: 10 вбитих.


24 квітня відділ "Вовки" організував засідку на дорозі Грубешів-Варяж, на Закерзонні, в яку попала колона із 18 авт і 1 легкого танку. Всі авта і танк знищено. Втрати ворога: близько 100 вбитих і ранених. Втрати УПА: 1.


Однією з найбільших перемог УПА на Закерзонні була акція 25 квітня на чисельну ворожу базу в с.В'язовниця, п-т Ярослав, де вбито близько 500 польсько-російських бандитів. Втрати УПА: 8 вбитих і 13 ранених.


3 травня чота к-ра Глити з курення "Месники" к-ра пор. Павла провела засідку на шляху Івано-Франківськ - Калуш на автоколону штабу МГБ УССР між сс.Гутиська і Суха Воля. Знищено: начальника МГБ УССР генерал-полковника Москаленка, 2 полковники, 2 майори і 25 конвоїрів. Також знищено броньоване авто та кілька кілька автомашин. Втрати УПА: 0.


12 травня сапери УПА підмінували на шляху Угнів-Корчів, біля Балигороду, на Львівщині, поїзд військ НКВД. Ворожі втрати: 80 вбитих, 200 ранених. Захоплено багато зброї та військової амуніції.


27 травня відділи УПА спільно з польським підпіллям "Вольносць і Нєподлєглосць" (ВіН) провели вдалу бойову акцію на м.Грубешів, де ліквідовано майора к-ра гарнізону в Грубешові і понад 50 польських і російських бандитів. Втрати УПА: 1. Втрати ВіН: 9.


24 червня відбувся завзятий бій між відділами УПА і ВП в с.Явірник, п-т Бірча, на Закерзонні, в якому ворог втратив 51 вбитих і 83 ранених. Втрати УПА: 6 вбитих і 7 ранених.


6 липня був успішний для УПА бій сотні "Булава" біля с.Коростенко, р-н Хирів, на Дрогобиччині, в якому ворог втратив: 55 вбитих, в тому числі, полковника, 3 майорів і кілька інших старшин та близько 70 ранених. Втрати УПА: 9 вбитих і ранених.


1 вересня під час відзначення Свята Зброї в Браніславському Лісі б. гаївки Урвихвіст, між сс.Ямна Горішня і Квашенина, на Перемищині почало наступати ВП силою 1200 вояків з гарнізонів Перемишля, Ліська і Сянока. Військовий підрозділ УПА був добре приготований до оборони, а тому завдав ворогові тяжких втрат: 72 вбитих, в тому числі, 8 старшин і 18 важко поранених. Втрати УПА: 31 вбитих і 4 ранених.


8 жовтня ВП атакувало добре укріплений табір УПА біля с.Миків, на Лемківщині. Ворог втратив 55 вбитих і понад 100 ранених. Багато поляків загинули чи були ранені від численних мін, якими був охоронюваний табір УПА.


13 жовтня сапери відділу "Хорти" висадили в повітря поїзд МВД на лінії Долина-Калуш, знищивши 100 москалів, разом із високими чинами.


19 жовтня сотні к-рів Хріна і Стяга вбили в бою в с.Прусєк-Небєщани, на Лемківщині, 60 поляків, при втраті 3 вбитих і 7 ранених.


У березні 1947 року відбувся запеклий бій в с.Струбовиська, р-н Лисець, на Львівщині, між сотнею к-ра Веселого і каральним батальйоном МГБ, котрий жорстоко знущався над мирним населенням. Ворожі втрати: 180 вбитих і ранених. Втрати УПА: 12.


4 березня 1947 року відділи УПА на Закерзонні провели великий бій з ВП у Туркницьких Лісах, на північ від с.Юричкова, на Перемищині, в якому ворог зазнав втрат - 58 вбитими. Втрати УПА: 11 вбитих і 6 ранених.


28 березня 1947 року сотня к-ра Хріна з засідки на дорозі між Балигородом і Тісною знищила міністра внутрішніх справ Польщі, ген. Кароля Свєрчевського-Вальтера разом із офіцерами штабу, в тому числі, полк. Герарда.


19 червня сотня к-ра Бродича під час прориву на Словаччину, на г.Великий Буковець, знищила 30 поляків і 20 чехів та кільканадцять ранила, втративши 2 полеглих. Чота к-ра Горіха в другому прориві знищила близько 50 поляків на кордоні із Словаччиною. Власні втрати: 2 вбитих.


8 лютого 1948 року дійшло до великого бою з каральними загонами МВД у Майданських Лісах, р-н Бориня, Дрогобицької обл. Ворог втратив 120 вбитих і кілька десятків ранених, а ОУН-УПА - 24 полеглих воїнів в битві із солдатами антихриста.


У грудні 1948 року сотня к-ра Заяця з засідки на колону автомашин у с.Збруї, на шляху між Бродами і Станіславчиком-Радеховом знищила 60 ворогів.


1 березня 1949 року боївка ОУН ліквідувала в с.П'ятигори, р-н Здолбунів, Рівненської обл. полковника Миколаєнка, начальника управління МВД Рівненської області разом із кількома високопосадовими міліціонерами.


1 травня 1949 року спецгрупа ОУН ліквідувала в Івано-Франківську полковника МГБ із обласного управління, котрий брав безпосередню участь у катуванні мирних людей.


20 травня 1949 року підвідділ "477" к-ра Оріха виконав засідку в райцентрі стрілки, Дрогобицької області на делегацію високопосадових чинів МГБ з Москви і Києва. Знищено 4 офіцери із Москви, а разом 18 ворогів, без власних втрат.


21 травня підвідділ к-ра Кузьми з засідки на шляху Головецьке-Гвоздець, р-н Підбуж, на Дрогобиччині ліквідував підполковника Колодяжного із штабу обласного управління МГБ, майора, капітана і 3 інших емгебістів, без власних втрат.

KRYPTOCIDE